Tala Fou

Ina ua maeʻa se faʻaaliga o meaʻai i Niu Egelani, o se faʻalapotopotoga e le o ni tupe mama "laveaʻiina" meaʻai totoe e tufatufa atu i faleoloa meaai i le eria o Boston.

Ina ua maeʻa le faʻaaliga faʻaletausaga a le New England Food Show i Boston i le Aso Lua, e sili atu ma le toʻasefulu volenitia ma tagata faigaluega a le Food for Free na faʻapipiʻiina a latou loli ma sili atu ma le 50 pusa o meaʻai e leʻi faʻaaogaina.
O le fa'ailoga e tu'uina atu i le faleteuoloa a le fa'alapotopotoga i Somerville, lea e fa'avasega ma tufatufa atu ai i faleoloa o mea'ai.Mulimuli ane, o nei oloa e iu i luga o laulau 'ai i le Greater Boston area.
“A leai, o nei [meaʻai] e iʻu i se lapisi,” o le tala lea a Ben Engle, COO o Food for Free.“Ose avanoa lelei lea e maua ai mea'ai lelei e te le va'aia so'o...fa'apea fo'i ma i latou e le mautu mea'ai."
O le New England Food Show, o lo'o faia i Boston Fairgrounds, o le tele lea o fefa'ataua'iga a le itulagi mo pisinisi tautua taumafa.
Aʻo faʻapipiʻi e le au faʻatau a latou faʻaaliga, o loʻo sailia e le aufaigaluega a le Food for Free meaʻai e mafai ona "faasaoina" mai le lafoaia.
Sa latou teuina ni laulau se lua o fuala'au fa'ato'aga fou, o aano o manufasi ma le tele o mea'ai e sili ona lelei, ona fa'atumu lea o ni fata fa'ato'aga i falaoa.
"E le o se mea masani mo tagata faʻatau i nei faʻaaliga e o mai ma faʻataʻitaʻiga ae leai se fuafuaga mo mea e fai i faʻataʻitaʻiga o totoe," o le tala lea a Angle i le New England Seafood Expo.“O lea o le a matou o e ao ma avatu i tagata fia aai.”
Nai lo le tufatufaina saʻo o meaʻai i aiga ma tagata taʻitoʻatasi, Food for Free e galulue faʻatasi ma faʻalapotopotoga fesoasoani fesoasoani meaʻai laiti e tele fesoʻotaʻiga i totonu o nuʻu, o le tala lea a Angle.
“E ivasefuluiva pasene o mea’ai matou te fela’ua’i e alu i ofisa laiti ma fa’alapotopotoga e le o iai ni felauaiga po’o fa’atonuga o lo’o iai le Food for Free,” o le tala lea a Engle."O le mea moni lava matou te faʻatau meaʻai mai mea eseese ma lafo i pisinisi laiti e tufatufa saʻo i tagata lautele."
Na taʻua e Megan Witter, o loʻo maua fua meaʻai, o faʻalapotopotoga laiti e masani ona tauivi e suʻe ni volenitia poʻo kamupani e fesoasoani i le tilivaina o meaʻai e foaʻi mai faleoloa o meaʻai.
“O le faleteuoloa meaai a le Ekalesia Muamua a le Ekalesia na fesoasoani moni lava ia i matou i le mauaina o meaai faaopoopo … i lo matou fale,” o le tala lea a Witter, o se tasi sa faigaluega muamua i meaai a le ekalesia."O lea la, o le i ai o latou felauaiga ae latou te leʻi totogiina i matou mo felauaiga e matua manaia tele."
O taumafaiga laveai meaʻai ua faʻaalia ai meaʻai e leʻi faʻaaogaina ma meaʻai le saogalemu, ma tosina atu ai le mafaufau o sui o le Fono a le Aai o Boston Gabriela Colet ma Ricardo Arroyo.I le masina na teʻa nei, na faʻalauiloa ai e le ulugaliʻi se tulafono faatonutonu e manaʻomia ai le au faʻatau meaʻai e foaʻi meaʻai o totoe i tagata e le o ni tupe mama nai lo le tiaʻiina.
Na taʻua e Arroyo o le talosaga, lea ua fuafua e fofogaina ia Aperila 28, e faʻamoemoe e fausia ni auala tufatufa i faleoloa, faleʻaiga ma isi faʻatau ma faleoloa ma supo umukuka.
I le tuʻuina atu o le tele o polokalame fesoasoani a le feterale, e pei o le Supplemental Food Assistance Program, ua maeʻa, fai mai Engel e manaʻomia le tele o taumafaiga laveai meaʻai i le aotelega.
Aʻo leʻi faʻasalalau e le Massachusetts Department of Transitional Assistance o le a tuʻuina atu e le setete faʻamanuiaga SNAP faaopoopo i tagata taʻitoʻatasi ma aiga, fai mai Engel o ia ma isi faʻalapotopotoga na maitauina le faʻateleina o le aofaʻi o tagata o loʻo faʻatali i faleoloa meaai.
"E iloa e tagata uma o le faʻamutaina o le polokalame SNAP o lona uiga o meaʻai le saogalemu," o le tala lea a Engel."E mautinoa lava o le a matou vaʻaia le tele o manaʻoga."


Taimi meli: Iuni-05-2023